Alles van: straatintimidatie

Seksuele of beledigende opmerkingen, in het nauw drijven, achtervolgen of aanstaren zijn voorbeelden van straatintimidatie. Helaas krijgen mensen, waaronder vrouwen, meisjes, lhbti q+ en mensen met een zichtbare geloofsovertuiging, hier regelmatig mee te maken.
Helaas is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om ontspannen gebruik te maken van de openbare ruimte*. Uit angst om geconfronteerd te worden met (seksueel) intimiderend gedrag passen (potentiële) slachtoffers hun gedrag of kleding aan, vermijden ze bepaalde locaties of sociaal contact. Zo komt het bijvoorbeeld voor dat homoseksuele stellen niet hand in hand durven te lopen, dat meisjes een andere route naar huis fietsen en dat mensen niet in het donker op bepaalde plekken gaan hardlopen.
Onderzoek van het CBS (Centraal Bureau van Statistiek) in 2021 laat zien dat 2 op de 3 vrouwen in de leeftijd van 12 tot 25 jaar te maken hebben gehad met straatintimidatie. Van de mannen heeft 1 op de 3 met straatintimidatie te maken gehad. Dit zijn keiharde cijfers die laten zien dat dit probleem groot én landelijk is.
Tijdens dit thema is opdracht is om een oplossing, project of product te bedenken en te ontwikkelen dat bijdraagt aan het stimuleren van omstanders om in te grijpen of het creëren van bewustwording bij (potentiële) daders, zodat zij over hun gedrag gaan nadenken.