Heb jij ook een goed idee?

KIJKSCHRIFT

Op 30 maart deelden literatuurstudenten Pablo Kattenberg en Benjamin Schoonenberg gedichten uit op de Leidse Markt. De gedichten worden ter plekke geproduceerd door de ‘Lucebot’, een kunstmatig intelligent programma ontworpen door Celine Kattenberg. De marktstand is de eerste keer dat het jeugdige Leidse duo met ‘Kijkschrift’ in actie komt. Zij maken zich hard voor meer poëzie en visuele kunst in de openbare ruimte.

Het recept was simpel; twee creatieve jongens met een passie voor literatuur en visuele kunst plus een verlangen om deze te uiten op verrassende alledaagse plekken in de Leidse binnenstad. De uitwerking werd wat complexer, namelijk een robot die gedichten produceert geïnspireerd op het werk van de dichter en schilder Lucebert.

Kijkschrift is een artistiek en literair pop-up tijdschrift. Elke bladzijde staat voor een editie die de jongens gaan organiseren. Met het omslaan van elke pagina willen Pablo Kattenberg (23) en Benjamin Schoonenberg (22) de lezer inspireren door het tentoonstellen van een heel bijzonder kunstobject: de Lucebot. Geïnspireerd door Lucebert hebben zij een manier gevonden om met behulp van kunstmatige intelligentie een robot te creëren, die poëzie in verschillende mate van creativiteit kan uitspugen volgens het ritme van de gedichten van Lucebert. De Lucebot is geboren!

Met poëzie en visuele kunst in de openbare ruimte willen zij letterlijk en figuurlijk het gesprek aangaan met de omgeving, maar ook Leidse creatieve studenten motiveren en inspireren om zich met Leiden te verbinden. De studenten hopen met de marktstand op creatieve wijze een tegengeluid hoorbaar te maken, juist in een tijd van ontlezing en cultuurbezuinigingen.

BLOG: De geboorte van ‘Lucebot’ was een groot succes
BLOG: Lucebot wint tweede prijs in kunstwedstrijd!


Resultaat: Succesvolle eerste editie!
Fase: Afgerond