Heb jij ook een goed idee?

Particinema

Vind je ook niet dat beleidsmakers en gemeenten vaker naar jongeren mogen luisteren? Dat ze ideeën van jongeren serieus moeten nemen. Daarom bedachten ze bij STAD Alkmaar de Particinema! Een filmhokje in een centrale ruimte van het stadhuis, om jouw ideeën te laten horen.

Particinema? Ja, Particinema. Dat is een combinatie van participatie en cinema. Oftewel een mini-bioscoop waarin jongeren hun verhaal kunnen doen. STAD Alkmaar interviewden verschillende jongeren over hun ideeën, klachten of opmerkingen voor de stad. Deze ideeën verwerkten zij tot een film. Zo kunnen ambtenaren in hun pauze, voor of na hun werk deze film in de Particinema bekijken. Zo wordt duidelijk wat jongeren willen. Daarnaast krijgen de ambtenaren de kans om over deze onderwerpen na te denken of wellicht mee te nemen in de volgende vergadering. Op die manier hopen zij dat de ideeën ook daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd.

Dus eigenlijk is het simpel. Wil jij meer festivals in jouw stad? Vind je dat de gemeente te weinig aan veiligheid op straat doet? Of heb jij altijd al een vegan supermarkt in jouw buurt willen hebben? STAD gelooft in jouw ideeën en daarom brengen we jouw wensen en klachten naar het gemeentehuis.

Weet je wat tof is? De gemeente Haarlem vind dit een fantastisch idee en we mogen de Particinema bij hen neerzetten. Ook de gemeente Alkmaar is enthousiast en zij zijn druk in beraad of ze dit project kunnen realiseren. Laten we ervoor zorgen dat steeds meer steden een Particinema krijgen, zodat jouw wensen voor jouw stad ook echt uitgevoerd kunnen worden.

Thema: Nieuwe democratie
Resultaat: mobiele participerende mini bioscoop
Fase: afgerond