PROJECT: KIJKSCHRIFT - STAD Leiden
745
post-template-default,single,single-post,postid-745,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-16.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

PROJECT: KIJKSCHRIFT

Pablo en Benjamin zijn twee creatieve jongens met een passie voor literatuur en visuele kunst. Zij wilden hier iets mee doen en hebben zich aangemeld bij KICKSTAD. Hun droom: een artistiek en literair pop-up platform in de stad creëren en daarbij ruimte bieden voor creatieve studenten die zij willen uitdagen om een verbinding met de stad aan te gaan. Zo werd ‘Kijkschrift’ geboren.

Tijdschrift
Kijkschrift symboliseert een tijdschrift waarvan de bladzijden afglijden. De bladzijden verschijnen vervolgens eens in de twee maanden in de  Leidse binnenstad. In de vorm van visuele kunst en poëzie gaan de creatieve studenten elke twee maanden een project presenteren, die aansluit bij hun werken. De bladzijden van kijkschrift staan dus gelijk aan de edities die de jongens samen met andere, gemotiveerde creatievelingen gaan organiseren.

Ontmoeting
Kijkschrift is bedoelt om studenten met een stil creatief verlangen de mogelijkheid te geven iets te gaan maken en buiten de universiteit iets tofs te realiseren samen met Kijkschrift. Hierdoor ontstaat een ontmoeting tussen elkaar waar studenten met elkaar praten en verhalen en kennis met elkaar uitwisselen. ‘’Om de beurt, per editie, nemen twee creatieve studenten het stokje over: de één talig en de ander visueel georiënteerd’’ aldus Pablo en Benjamin.

En nu?
De eerste bladzijden zijn te vinden op de Leidse markt. Pablo en Benjamin zijn dan te vinden met een kraampje tussen alle marktverkopers. Direct een bijzondere verschijning tussen alle appels, kazen en wollen vestjes. Zij gaan daar computer-gegenereerde gedichten verkopen. ‘’Deze gedichten zullen worden begeleid door een serie polaroids die is geïnspireerd op de gedichten gegenereerd door de Lucebot.’’ Deze eerste editie is gericht op de performance en het gesprek met de mens. Iedereen kennis laten maken met Kijkschrift en een reactie opwekken.

Uiteindelijk is de marktkraam een stunt, een performance om in gesprek te komen met de stad en om hun concept voor het eerst aan de man te brengen en promotie te maken voor de tweede, wat grotere pagina. De tweede pagina is een expositie rondom het thema “disconnectivity” waarbij Pablo en Benjamin zelf als makers naar voren treden. Ze willen op een hele toffe mysterieuze locatie onder een brug de expositie opzetten en in gesprek gaan met andere studenten en andere bezoekers. Ze presenteren vanuit “Kijk” een foto-expositie van Benjamin, die gaat over zogenaamde “blind spots” in Nederland en de poëzie beamer die Pablo samen heeft ontwikkeld met z’n zus. Deze “Lucebot” schrijft zelf gedichten. De reactie die deze expositie opwekt is hetgeen waar de jongens het voor doen. Na deze pagina zullen ze het expo-stokje doorgeven aan twee andere studenten, de organisatie zelf blijft wel in hun handen.

Houd deze twee jongens in de gaten en check ze in februari! 

FEATURED IMAGE BY STAD LEIDEN

IMAGE BY STAD LEIDEN