Heb jij ook een goed idee?

First Votes

Veel jongeren ervaren onzekerheid en gebrek aan interesse wanneer ze voor de eerste keer gaan stemmen, wat kan leiden tot lage opkomstpercentages onder deze groep. Zo ging er in 2023 maar 73% van de jongeren naar de stembus. Bovendien wordt politiek vaak als saai of complex ervaren, waardoor jongeren zich niet voldoende betrokken voelen bij het politieke proces, maar dat hoeft niet zo te blijven!

Daarom is er behoefte aan een initiatief zoals First Votes, dat zich richt op het informeren en motiveren van jongeren om te stemmen. Met First Votes willen we jongeren die nog nooit gestemd hebben laten zien dat politiek leuk en interessant kan zijn in de vorm van een dating show.

Dating show voor first time voters

First Votes volgt een format vergelijkbaar met een datingshow, waarbij First time voters in gesprek gaat met 5 vertegenwoordigers van vijf verschillende politieke partijen uit de Europese Unie. De vertegenwoordigers staan in een rijtje en stellen zichzelf voor en welke partij ze vertegenwoordigen. De stemmer krijgt een stapel met vragen die van toepassing zijn voor de Europese Unie en stelt ze aan alle partijen. De first timer mag ook zelf vragen stellen, zolang ze van toepassing zijn bij de Europese verkiezingen. Na elke vraag mag de deelnemer 1 vertegenwoordiger wegstemmen. Tegen het einde van het spel blijft er 1 partij over waar de deelnemer zich meer in kan verdiepen. Zo willen wij jongeren bewust maken van de verkiezingen en laten zien dat het niet saai hoeft te zijn.

We gaan jongeren vragen of ze al weten op wie ze gaan stemmen tijdens de Europese verkiezingen. Hier proberen we jongeren mee te verrassen zodat ze meedoen met het project. Dit gaan we in het centrum van Utrecht doen. Hier zijn veel jongeren en mensen die voor het eerst gaan stemmen. 

Spelverloop/ Uitleg

  1. Kennismaking: De presentator introduceert de deelnemer en legt de spelregels uit.
  2. Ronde 1 – Kennismaken: De deelnemer voert een kort gesprek met elke partijvertegenwoordiger, waarbij algemene vragen worden gesteld om hun achtergrond en belangrijkste prioriteiten te begrijpen.
  3. Ronde 2 – Vragen stellen: De deelnemer stelt specifieke vragen met betrekking tot het EU-beleid die wij hebben voorbereid of eigen vragen vanuit interesse. Alle vertegenwoordigers beantwoorden deze vraag. De deelnemer moet bij elke vraag 1 vertegenwoordiger elimineren. Er worden vragen gesteld totdat er 1 partij overblijft 
  4. Ronde 3 – Na praten: Na het elimineren van vertegenwoordigers in de vorige rondes blijft er een vertegenwoordiger over en kunnen de deelnemers en vertegenwoordigers een gesprekje voeren over eventuele andere vragen. Ook zullen wij vragen of ze het leuk vonden en of ze hierdoor anders zijn gaan kijken naar de Europese verkiezingen.

Doel

First Votes wil jonge, nieuwe stemmers informeren en motiveren om te stemmen, zodat ze begrijpen hoe belangrijk hun stem is voor de toekomst van de Europese Unie. We willen ze betrekken bij gesprekken met partijvertegenwoordigers, in vorm van een datingshow, zodat ze de politiek beter begrijpen en zelfverzekerd zijn tijdens het stemmen. En hey, we laten zien dat stemmen ook leuk kan zijn, het hoeft echt niet saai te zijn!

Thema: Europese Verkiezingen
Resultaat: First time voters motiveren
Fase: Concept