Heb jij ook een goed idee?

Euroventure

Euroventure is een manier om jongeren op een leuke manier te informeren over de verkiezingen. De Europese verkiezingen zijn verkiezingen waarbij mensen in Europa stemmen op wie ze zullen vertegenwoordigen in het Europese Parlement. Dit Parlement helpt met het maken van regels die belangrijk zijn voor landen in de Europese Unie. Het is belangrijk voor jongeren om te stemmen, omdat zij dan kunnen meebeslissen over belangrijke zaken die invloed hebben op hun toekomst. De beslissingen die nu worden genomen hebben veel invloed op hoe de wereld eruit gaat zien als de jongeren ouder zijn. Door meer te weten te komen over de Europese Unie kunnen zij beter hun mening geven in de maatschappij en begrijpen zij beter hoe beslissingen worden genomen.

De Europese Verkiezingen vinden in heel Europa plaats van 6 tot 9 juni. Tijdens deze dagen kunnen maar liefst 500 miljoen Europeanen naar de stembus. Ook in Nederland gaan we met miljoenen naar de stembus. Tussen deze miljoenen Nederlanders zitten ook miljoenen jongeren die voor het eerst mogen stemmen voor het Europees Parlement. Onze opdracht is om jongeren te informeren over de Europese Verkiezingen

Voor wie?

Dit project is gericht op jongeren tussen de 18 en 23 die voor het eerst mogen stemmen tijdens de Europese verkiezingen. Wij denken dat veel jongeren er nog niet goed bewust van zijn dat dit van groot belang is en daarom willen wij op een leuke manier toch deze informatie overbrengen.

Wie zijn wij?

De stagiaires van STAD Delft hebben na lang gebrainstormd te hebben Euroventure bedacht. Alle stagiaires die hieraan bijdragen zijn Jeremaih, Yashvir, Lorenzo en Latisha. Omdat wij zelf heel veel van spelletjes houden, was het niet moeilijk om voor een bordspel te kiezen. Daarnaast merkte wij dat wij heel enthousiast waren tijdens het brainstormen, omdat iedereen met leuke ideeën voor het spel kwam. 

Wat is Euroventure?

Euroventure 

Om jongeren op toch een leuke manier te informeren, hebben wij het bordspel Euroventure bedacht. Dit spel is gericht op jongeren tussen de 18 en 23 jaar die voor het eerst mogen stemmen tijdens de Europese verkiezingen en die zowel kennis als geen kennis hebben over de Europese Unie. Wij vinden het natuurlijk van belang dat alle jongeren kennis hebben over dit onderwerp, aangezien een stem gewoon belangrijk is voor hun eigen toekomst.

Euroventure is heel divers, omdat het bestaat uit stellingen en kennisvragen over de Europese Unie. Als je alle stellingen hebt doorlopen komt er een bepaalde richting uit. Die richting is op basis van de verschillende fracties binnen de Europese Unie, een soort stemwijzer dus. Om het spel competitief te maken, kun je sterren winnen. De persoon met de meeste sterren heeft gewonnen, maar zo gemakkelijk gaat dat niet. Er zijn een aantal regels op het moment dat jij een vraag fout hebt. Omdat het een spel is gebaseerd op jongeren, moet er een shot genomen worden na elk fout antwoord en anders moet je wachten tot je weer aan de beurt bent. Ook is Euroventure met een dobbelsteen en vlaggen van landen uit de EU die gebruikt worden als een pion. 

Waarom?

Wij vinden dat het belangrijk is om te stemmen omdat dit grote invloed gaat hebben op ons continent en dus ook over ons. Het is dus goed om te stemmen zodat jij ook je zegje hebt over hoe jij zelf wilt hoe er gereageerd gaat worden.

Sfeerschets

Stel je voor je zit een avondje te chillen met je vrienden en opeens zie je op Instagram dat er binnenkort Europese verkiezingen zijn. Je denkt bij jezelf: ‘Eigenlijk weet ik hier nog niet zoveel over.’ En dus ga je een beetje onderzoek doen over wat dit nou eigenlijk allemaal inhoudt, het zijn allemaal saaie websites met veel te veel informatie om te lezen. Totdat je opeens op dit spel stuit. Een weekje later ben je weer met je vrienden en besluiten jullie om dit spel te gaan spelen. Aan het einde van de avond ben je opeens veel meer te weten gekomen over wat er nou eigenlijk allemaal meespeelt met de verkiezingen en je weet zelfs al waarop je gaat stemmen. Klinkt als een geslaagde avond dus!

Waar en wanneer kun je Euroventure spelen?

Deze maand organiseren wij in samenwerking een spelletjesavond in een lokaal café in Delft  dat populair is onder jongeren. De avond staat in het teken van Euroventure, waarin mensen van buitenaf dit spel voor het eerst kunnen spelen. Het doel is om jongeren op spelenderwijs meer te leren over de Europese Unie en verkiezingen, zodat ze met open hart naar de stembussen kunnen gaan met hun stemwijzer. Om ervoor te zorgen dat de sfeer erin blijft, kunnen de jongeren gebruik maken van een biertje en een bitterballetje. 

Als de gamenight tot een einde komt, is het de bedoeling dat het spel bij het cafe achtergelaten wordt, met als doel dat jongeren het hierna nog kunnen spelen. De spelletjesavond vindt plaats op 31 mei 2024. Locatie en tijden TBA.