Heb jij ook een goed idee?

Napiy 

Er zijn veel vluchtelingen in Nederland die tegen problemen aanlopen en zich onbegrepen voelen. Communiceren is voor hun lastig en vrienden maken gaat daardoor ook niet gemakkelijk. Ze zijn hier niet vrijwillig, hebben heimwee en dragen trauma’s met zich mee die veel Nederlanders niet kunnen begrijpen. Voor deze mensen is het belangrijk dat zij zich gezien en gehoord voelen. Even eruit gaan, hun problemen eruit zweten tijdens een potje voetbal en lekker zelf kokkerellen. Door onze buurt kapper van Oekraïense afkomst die veel verstand heeft van dit onderwerp heeft ons advies heeft gegeven. Hij gaf aan dat eten in Asielzoekerscentra vaak niet heel smaakvol is, en dat een dagje vol met sportactiviteiten Oekraïense vluchteling wel zouden kunnen waarderen.

Uitvoering Napiy

Napiy is Oekraïens voor “borrel”. Als wij aan een borrel denken, denken we aan gezelligheid en eten. Wij zijn ervan overtuigd dat dat precies is wat de vluchtelingen nodig hebben. We nodigen zo’n 50 mensen uit en die aan een lange tafel zullen gaan borrelen. Op de tafel zullen de bekertjes dienen als communicatiemiddel. Op de bekertjes zijn stickers geplakt waar zowel Nederlandse als Oekraïense zinnen op staan. Zo kan iedereen alsnog met elkaar communiceren en elkaars taal leren.

Het dagprogramma van Napiy zal bestaan uit een sportprogramma en kookprogramma voor de Oekraïense asielzoekers. Het sportprogramma zal bestaan uit; basketbal, voetbal, tafeltennis. De gerechten zullen zowel Nederlands als Oekraïnes zijn. Zo kunnen de bezoekers smullen van een traditionele Nederlandse bittergarnituur, maar mogen wij ook kennismaken met een culinaire Oekraïnes gerecht; borsjtsj.

Ons doel

 Dat de Oekraïense asielzoekers zich meer thuis voelen hier in Nederland, en de communicatie tussen de verschillende landen makkelijker te maken. Ook willen wij hun een dag geven die ze meer vertrouwen en hoop geven voor de toekomst. Jawel, jullie zijn hier hartstikke welkom!

Thema: Nieuw in Holland