Heb jij ook een goed idee?

Ontwikkeld

Tijdens het project ‘’Ontwikkeld’’ gingen Oekraïense vluchtelingen van Rasom aan de slag om zichzelf creatief te uiten en hun dagelijks leven in beeld te brengen, letterlijk en figuurlijk. Door de vluchtelingen een toffe workshop in fotografie aan te bieden hebben we hun creatieve kant gestimuleerd. Daarnaast kregen ze een wegwerpcamera mee. Hiermee daagden we ze uit om door de week gave en toffe foto’s te maken die laten zien wie ze zijn en wat ze leuk vinden. Uiteindelijk zijn deze foto’s tentoongesteld tijdens Kunstlijn.

Het project

“Ontwikkeld” begon met een workshop. Bij deze workshop gingen de asielzoekers op een leuke en leerzame manier aan de slag met fotografie. De workshop werd gegeven door Niels (@memories.visual) die vertelde hoe je een camera bedient, hoe fotografie werkt en iets over zijn eigen werk. Daarna werd er een kleine opdracht gegeven op de locatie en zijn er portretfoto’s genomen van de deelnemers. Aan het eind van de workshop kreeg iedereen een wegwerpcamera mee met de opdracht om hun dagelijkse leven en interesses vast te leggen.

Na een week werden de wegwerpcamera’s opgehaald en opgestuurd om te laten ontwikkelen. De foto’s werden eerst tentoongesteld in een expositie bij Rasom.

Expositie

Met ‘’Ontwikkeld’’ wilden wij dat de asielzoekers, door middel van foto’s, het leven laten zien dat ze hier aan het opbouwen zijn. Via een expositie konden de deelnemers dit delen met het grotere publiek. Het doel was om meer verbinding te creëren tussen de bewoners van Haarlem en de asielzoekers. Daarnaast hielp het ook om de vluchtelingen welkom te laten voelen.

Thema: Nieuw in Holland
Resultaat: Vette foto's en een mooie tentoonstelling
Fase: afgerond