Heb jij ook een goed idee?

De Discourse Dance

Zondagavond 7 mei liet de Wibar zich ombouwen tot danszaal. Een danszaal waarbij dagelijkse issues binnen het jongvolwassen leven in beeld worden gebracht en zo bespreekbaar worden gemaakt. Met behulp van dans, visuals, licht en muziek werden verschillende onderwerpen aangesneden. Het hele stuk speelde zich af bij een avondje dansen in een club, reden voor ons om bij uitzondering dans te behandelen. Het is dan ook geen normale dansvoorstelling, maar eerder een ervaring waarbij onder andere house, techno en drum and bass door de speakers dreunen.

De Discourse Dance is een project van Sietske Stienstra (20). Het concept, de productie en choreografie zijn compleet van haar hand. Een prestatie van jewelste als je in je achterhoofd houdt dat het haar eerste solo project is.

De avond trok veel bekijks en het publiek bestand uit een gemêleerd gezelschap van jongeren, studenten, dansers, pensioenado’s en muzikanten. Sommigen hadden al ervaring met dansvoorstellingen, maar een groot deel van het publiek werd voor het eerst bloodgesteld aan deze vorm van kunst. De reacties waren hier echter niet minder om!

Zelfs een recensent van het gerenommeerde muziekplatform 3voor12 schreef lovende worden over de voorstelling.

“De Discourse Dance neemt je mee in een muzikale en visuele stroomversnelling waarin allerlei verschillende gevoelens in rap tempo worden afgewisseld. Het feit dat het opgevoerd wordt in een club met bijpassend goed geluid, herkenbare clubmuziek, licht en visuals laat deze show hard aankomen. De dansers in de nachtclub zetten je aan het nadenken. Dat is niet toevallig, want het was het doel van dit debuut van choreograaf en regisseur Sietske Stienstra om jongeren op een laagdrempelige manier met elkaar het gesprek aan te laten gaan over onderwerpen waar ze moeilijk over praten: overmatig middelengebruik, identiteitsvorming, eenzaamheid, stress. De voorstelling houdt de kijker een spiegel voor: waarom praten wij hier niet over? Al met al een bijzondere introspectieve avond versterkt door de clubsetting daaromheen.”

Al om al was het een prachtige, unieke en onderscheidende voorstelling die zich onderscheidt van het huidige cultuuraanbod in Leiden. Dit smaakt naar meer.

Instagram
Artikel 3voor12 Leiden


Resultaat: Een unieke dansvoorstelling over de issues van jongvolwassenen
Fase: Afgerond