Heb jij ook een goed idee?

De (on)zichtbare strijd

In 1572 wist Nederland zich onder leiding van Willem II te bevrijden van Spanje. Het 450 jarige bestaan van Nederland wordt ook door heel Nederland gevierd. Helaas was dit niet de eerste en zeker niet de laatste oorlog. Dit heeft veel gevolgen op de mentale gezondheid van de vele mensen uit de militaire dienst. Zij moeten daarom meer waardering krijgen voor de dienst die wordt verricht voor ons en daarnaast ook meer realiseren hoe zij hun leven opofferen voor ons. Om dit te realiseren bedachten wij: De (on)zichtbare strijd

Wie zijn wij?

Onze documentaire is bedacht door drie inventieve jongeren. Wij zijn Julia, Shedy en Kaia van STAD-Delft. STAD staat voor Stichting Talent And Dreams. Wij helpen jongeren hun dromen waar te maken. Als jongeren met een tof idee voor een project naar ons toe komen, helpen wij hen dit uit te voeren. Zo ook bij ons project ‘de (on)zichtbare strijd’, dat door onszelf is bedacht. 

De (on)zichtbare strijd

Met het project ‘De (on)zichtbare strijd’ is het de bedoeling om meer erkenning te geven aan veteranen.

Dit wordt gedaan door middel van een documentaire. Dit documentaire bestaat uit:

  • meerdere interviews met veteranen, oud en jong, om te laten zien wat voor schade de oorlog echt achterlaat.
  • een dag uit het leven van een soldaat / veteraan
  • Eindvideo met speciale boodschappen van veteranen naar jongeren

Deze documentaire zal worden tentoongesteld, locatie en tijd volgen nog.

Sfeerschets

Je zit te denken: ‘’450 jaar Nederland, man man man.. Wat fijn dat wij 450 jaar onafhankelijk zijn. Dat had echt niet gekund zonder de mensen die voor ons land gevochten hebben en zelfs dood zijn gegaan. 5 Mei komt er trouwens ook weer aan… Hoe zou het zijn afgelopen met Nederland zonder de strijders en soldaten van Nederland? Ik wil het niet eens weten! Niet te vergeten de fysieke, mentale en emotionele impact voor de mensen die het hebben meegemaakt”.

Je staat er bij stil… Dat is al mooi genoeg, maar dan zie je dat er een documentaire komt over de gevolgen van oorlog. De onzichtbare gevolgen. “Die ga ik sowieso checken!”, hoor ik je al denken.

Je gaat naar het theater of de bioscoop om de documentaire te aanschouwen. Je ziet interviews met soldaten en veteranen en wat voor persoonlijk effect het heeft gehad, beelden van wat er gebeurd in de oorlog, beelden van de trainingen en nog veel meer. Een levensveranderende ervaring. Je wist al dat oorlog niet best was, maar nu ben je helemaal anti-oorlog. Ook kan je je associëren met de geïnterviewden en hun problemen. Niet omdat jij een oorlog hebt meegemaakt, maar omdat ook jij misschien met persoonlijke dilemma’s zit waar je niet graag over wilt praten. 

Nu zie je dat zelfs de hardste, stoerste mensen hierover praten en je denkt bij jezelf: “Shit… Misschien is het wel tijd dat ik ook over mijn eigen problemen ga praten”

Wat je nu gecreëerd hebt is iemand die bewust een hekel heeft gekregen aan oorlog en geschil, maar ook iemand die zich niet meer schaamt om zijn emoties te tonen en te praten over zijn problemen!

Thema: 450jaarnl