Heb jij ook een goed idee?

HET MINI BIEB FESTIVAL

Steeds minder jongeren lezen. De laatste jaren is het percentage van lezende  jongeren erg gedaald. Het gevolg hiervan is dat de leesvaardigheid en concentratievermogen afnemen.
Hier wil STAD Leiden iets aan veranderen.

Het Mini Bieb Festival 

De minibieb is een plek waar iedereen gebruikte boeken kan inleveren of ruilen. 
Vaak is het een klein kastje in iemands voortuin, maar ook zijn ze te vinden op  school of het station. Het festival wordt een leuke en leerzame dag, waar de bezoekers kennis maken met de mini biebs in Leiden.
Hierdoor hopen we dat ze meer gebruikt gaan worden en met gevolg dat er meer jongeren gaan lezen.

Op de dag van het event kon je een uitgestippelde route langs meerdere mini biebs lopen. Daar waren acts te beleven en je konden deelnemers aan activiteiten meedoen.
Het doel van dit project  is om jongeren meer te laten lezen op een makkelijke en goedkope manier.
Daarnaast wordt er rekening gehouden met duurzaamheid omdat de boeken worden ingeruild of ingeleverd.  

Sfeerschets 
Op de startlocatie van het Mini Bieb Festival was een gezellige sfeer. Er werd live muziek gespeeld en de bezoekers kregen wat te eten en te drinken. Vervolgens kon de route worden gestart. Bij elke minibieb waren verschillende activiteiten: zoals boeken ruilen met de andere bezoekers, een challenge, gedichten en een spreker. De opening van de route op zondag 9 oktober was een succes.
Een gezellige groep bezoekers hebben samen de route afgelegd.

Promotie
Mini Bieb Festival werd via Instagram gepromoot. Jongeren konden zich aanmelden d.m.v. een aanmeldformulier. Ook zijn er posters geprint die werden opgehangen in de bibliotheek en Hogeschool. MBO Rijnland en stichting SOL hebben geholpen met de online promotie door de Instagram post te delen.

QR Codes
Er is een route uitgestippeld waar 7 mini biebs onderdeel van zijn. Bij deze punten vindt je leuke acts en activiteiten.
Er zijn QR codes in de mini biebs geplaatst, waarmee je de plattegrond kunt vinden.
Daarnaast zijn er video’s opgenomen van de acts bij elke mini bieb, zodat je de route ook later nog kunt lopen en het concept zo duurzaam wordt.

Partners
Het Mini Bieb festival was niet mogelijk geweest zonder de sponsoren en partners. Het eten en drinken tijdens het event is gesponsord door supermarkt Dirk. De boeken waren afkomstig van Stichting Kringloop Warenhuis en de spreker tijdens het event is gevonden via vereniging Oud Leiden.

Thema: debibliotheek
Resultaat: Een Mini Bieb Festival
Fase: Agerond