Heb jij ook een goed idee?

URBAN CREATORS

Achtergrond
Stel je voor, je bent jong en ondernemend maar je woont nog bij je ouders thuis. Jouw passie ligt bijvoorbeeld bij foto/videografie, hiphop beats maken, rap of hairstyling. Je wilt jezelf hier verder in ontwikkelen en stappen zetten, maar je slaapkamer thuis is hier niet bepaald de ideale plek voor.
Je zit nog op school en met- of zonder bijbaantje, maar met de actuele huurprijzen voor werkruimtes in de stad kun je een eigen werkplek wel op je buik schuiven. Ook in jouw omgeving ken je andere jongeren met verschillende passies die in dezelfde situatie verkeren. Het allerliefst zou je met hun samen een plek vinden. Waar je naast- en met elkaar de volgende stap kunt zetten.

Het idee
Dit is precies de situatie waar Noah (en 9 andere jongeren) in verkeerde. Noah is 17 jaar, hij is een jonge fotograaf met een behoorlijke dosis talen. Acht maanden gelden kwam hij voor het eerst bij STAD Leiden langs op kantoor. Natuurlijk wilde wij Noah maar wát graag helpen.

Inmiddels zijn we acht maanden verder en het is gelukt! Vorige week ontvingen de leden van UC de sleutel van hun werkruimte aan de Morsweg en wat waren ze trots.

In het UC wordt momenteel nog flink geklust. Het wordt een centrum voor ambitieuze, creatieve en ondernemende jongeren, in de leeftijdscategorie 15 tot 25 jaar, die moeite hebben met het opstarten van hun onderneming. In het speciaal voor jongeren die een connectie hebben met de urban kunstsector. Bij UC komen verschillende branches bij elkaar, zoals; fotografen, stylisten, modeontwerpers, producers, schoonheidsspecialisten meer.

De weg naar succes
-gaat niet vanzelf. Noah heeft keihard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Bijna elke week kwam hij bij ons lang op kantoor om aan zijn plan te werken, geen afspraak die hij heeft gemist. Zo zie je maar weer, waar een wil is, is een weg.

Bij verschillende organisaties heeft Noah zijn idee voorgelegd en besproken. Bijvoorbeeld; het Cultuurfonds, Nieuwplaatz, Roem, SPOT, het Stadsbouhaus en meer.
Gelukkig was er sprake van een gun factor, want iedereen was direct bereid om mee te denken met Noah’s plan. Zo kwamen we steeds een stapje verder en kreeg UC steeds meer vorm, op papier.
Om verder te kunnen met de begroting en de financiering rond krijgen, moest er toch echt wel een locatie komen. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, want met het budget van Noah en de anderen kom je op de particuliere markt helaas niet zo ver.

De locatie
Toen viel het oog op een leegstaand pand aan de Morsweg. Na een bezichtiging bleek deze locatie een ruwe diamant. Er moest zeker veel aan geklust worden, dat was wel duidelijk. Maar er waren acht kleinere ruimtes en een grote gemeenschappelijke ruimte met een keukentje en wc. Perfect voor Urban Creators dus.

Toen begon het balletje al snel te rollen. De begroting was rond, nu de financiering nog. Gelukkig zag Stichting SOL direct potentie in het initiatief en besloot UC te willen ondersteunen. Door middel van een subsidie voor de helft van de huur van het eerste jaar. Kijk, dat is een fantastisch begin.
De afspraak die werd gemaakt met SOL, is dat alle leden van UC in het eerste jaar minimaal 10 jongeren begeleiden dmv workshops in hun vakgebied. Zo dragen zij ook hun steentje bij en daarnaast is het een mooie kans voor de jongeren om te netwerken.
Toen het Cultuurfonds dit hoorde, werd zij ook gelijk enthousiast en besloot een bijdrage te doen voor het opknappen van het pand.

Succes
Dit is nog maar het begin van UC maar het is nu al een succes. UC is in een korte tijd gegroeid naar 10 leden en helemaal ready voor wat nog gaat komen.
Houd daarom hun Instagram goed in de gaten.
Wil je dit initiatief graag zelf ondersteunen? Alle beetjes helpen en donaties zijn meer dan welkom via deze fundraiser!

De campagne #WeesBrutaal; ‘Mijn brutaalste move is; 10 ondernemende jongeren faciliteren van werkplek’.


Resultaat: Een makersplek voor jongeren
Fase: Afgerond