Leg een 'eet' afHeb jij ook een goed idee?

Leg een ‘eet’ af!

Leg een ‘eet’ af! Er wordt jaarlijks extreem veel voedsel weggegooid. Uit onderzoek blijkt dat we per persoon 34 kilo aan eten weggooien per jaar. Per persoon verspillen van 9% van ons eten. We gooien het weg of laten het verrotten. Een andere uitkomst van het onderzoek is dat de doelgroep die het meeste eten verspillen, de eenpersoonshuishoudens en de jongeren zijn. Veel mensen denken dat zij hier weinig invloed op hebben, maar niets is minder waar. Daarom willen wij de inwoners van Haarlem bewuster maken over het onderwerp food waste en dat ze een ‘eet’ afleggen!

Campagne

Dit hebben we gedaan door middel van popcorn zakjes uit te delen op verschillende plekken in Haarlem. In elk popcorn zakje zaten twee kleuren popcorn. De normale kleur van popcorn symboliseert het eten dat we wel nuttigen. De groene (staat voor schimmel) popcorn symboliseert het eten dat we weggooien. Door er een visueel effect aan mee te geven worden mensen zich bewust van het onderwerp food waste. Voor nog meer bewustwording staan er op de verpakking van de popcorn zakjes, een pakkende quote en feitjes over food waste. 

Misschien klinkt het gek dat wij juist met voedsel, voedselverspilling tegen gaan. Doordat we echt voedsel (popcorn) hebben gebruiken hopen we dat mensen sneller het percentage en de hoeveelheid van de verspilling gaan inzien en hoeveel dat eigenlijk is van een totale portie. 

Leg een ‘eet’ af!

Op 13 juni hebben wij op de Botermarkt de hele dag gratis popcorn uitgedeeld. Door dit gratis uit te delen hebben we veel mensen kunnen bereiken, want wie zegt er nou ‘nee’ tegen gratis popcorn. Tijdens het uitdelen zijn we ook een kort gesprek aangaan. Tijdens dit gesprek hebben we handige tip en tricks met ze gedeeld. Wij hopen dat de mensen minder voedsel zullen verspillen, na het lezen van onze  tips en tricks. Tot slot hebben we ze gevraagd of ze een ‘eet’ afleggen, waarin zij beloven dat zij hun steentje zullen bijdragen tegen voedselverspilling. Ook hebben we hun e-mailadres gevraagd. Wij sturen ze een follow-up ‘eet’ mail om te checken of zij zich echt aan deze ‘eet’ hebben gehouden. In deze e-mail hebben we de tips en tricks die we tijdens het gesprek hebben besproken opnieuw opgestuurd en hebben we er wat nieuwe informatie aan toegevoegd.

De aftermovie is hier te zien en op de STAD insta staan nog een aantal leuke foto’s.

Thema: foodwaste
Resultaat: 300 Haarlemmers de voedselverspilling 'eet' af laten leggen!
Fase: Afgerond