Votecheck!Heb jij ook een goed idee?

Votecheck!

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan! Dit betekent dat er weer gestemd mag worden. De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen ligt over het algemeen een stuk lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen. Gekeken naar de cijfers uit 2018 lag het algemene opkomstpercentage bij de gemeenteraadsverkiezingen rond de 55%. Net iets meer dan de helft, dat is echt niet genoeg! Veel jongeren weten überhaupt niet dat er binnenkort een gemeenteraadsverkiezing aankomt en dat de gemeente veel meer invloed op hun leven heeft dan ze denken. Super zonde dus wanneer jongeren niet naar de stembus gaan en hun stem niet wordt gehoord. 

Lisa, Yfke en Luc behoren tot de doelgroep jongeren en merkten zelf ook dat ze eigenlijk weinig van de gemeenteraadsverkiezingen afwisten. Wat doet een gemeenteraad eigenlijk en wat hebben jongeren eraan om te stemmen? 

Om meer grip op dit onderwerp te krijgen zijn Lisa, Yfke en Luc op onderzoek uitgegaan. Hun weg naar de stembus en bevindingen omtrent de gemeenteraadsverkiezingen hebben ze vastgelegd in een vlog, genaamd Votecheck. Wat doet de gemeente? Wat doen gemeenteraadsleden? Op welke manieren kun je eigenlijk stemmen en hoe zwaar weegt een stem? Allemaal vragen waar zij antwoord op hebben gekregen. Ze zijn in gesprek gegaan met verkiesbare kandidaten uit de gemeente Gooise Meren en met mensen die alles weten over de gemeenteraadsverkiezingen.

Jongeren krijgen de meeste informatie over de politiek voorgeschoteld op de middelbare school, uitgelegd volgens het boekje: saai en stoffig. Met de Votecheck! vlog willen Lisa, Yfke en Luc juist deze jongeren bereiken, omdat zij deze jongeren zijn. 

Laat je stem niet verloren gaan en stem tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 en 16 maart! Snap jij er de balen niet van? Check dan de vlog Votecheck! en onze insta STAD-Gooi.


Bron: Kiesraad, Verkiezingen – Gemeenteraad 21 maart 2018, geraadpleegd op 31 januari 2022

Thema: hoe halen we de 100%?