Heb jij ook een goed idee?

Het Rode Potlood

Het is bewezen dat veel minder jongeren naar de gemeenteraadsverkiezingen komen dan naar de landelijke verkiezingen. Dat is zonde want de gemeenteraadsverkiezing zijn minstens net zo belangrijk. Een groot deel van de jongeren is niet goed ingelicht over dit onderwerp. Terwijl de uitkomst van de verkiezingen wel een grote invloed kan hebben op het leven van de jongeren. Door middel van Het Rode Potlood hebben Wessel, Noah, Robbin, Loes en Matthijs hier verandering in gebracht!

Zij komen zelf uit Leiden en omgeving. Onlangs zijn zij bewust geworden van het belang  van stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Nu wilden zij andere jongeren inspireren om dit ook te doen.

Het Rode Potlood
Het Rode Potlood was een campagne waarbij jongeren gestimuleerd worden om naar de stembus gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar hoe dan? Juist, met rode potloden!

De rode potloden werden gebruikt om opvallende kunstwerken te maken. Daarmee werd een guerrilla actie gestart. De kunstwerken komen op MBO scholen te staan om zo studenten aan te spreken. Jongeren die creatieve opleidingen volgen op de MBO’S werden gevraagd om mee te helpen met het maken van de kunstwerken.

Denk bijvoorbeeld aan een wensboom die volledig is gemaakt uit rode potloden. Of een foto expositie waarbij het rode potlood centraal staat. Kunst valt op en weet jongeren aan te spreken. Tegelijkertijd werden jongeren betrokken in het maken van de kunst. Een aantal van de kunstwerken waren interactief waardoor de bezoekers nauwer betrokken werd.  

Tijdens het exposeren van de kunstwerken waren Wessel, Noah, Robbin, Loes en Matthijs aanwezig om het gesprek over de gemeenteraadsverkiezingen met de jongeren aan te gaan.

Naast de offline actie werd er een online actie gestart. Dit via een eigen Instagram pagina. Hier werden jongeren uitgenodigd om mee te werken aan één van de kunstwerken. Zij konden zichzelf aanmelden via een link in de bio.

Het Rode Potlood is natuurlijk niet zomaar georganiseerd. Met de campagne wordt informatie gegeven die jongeren missen en krijgen jongeren het inzicht dat hun stem belangrijk is. De gekozen partijen kunnen erg veel betekenen binnen een gemeente. Daarom is het belangrijk dat jongeren weten en begrijpen wat de gemeenteraad van plan is en waar zij deze informatie kunnen vinden. 

Waar en Wanneer?
In de week van 7 februari waren de kunstwerken van Het Rode Potlood te vinden op drie MBO scholen in Leiden!

Thema: hoe halen we de 100%?
Resultaat: 3 kunstwerken op 3 MBO scholen. Het gesprek aangegaan met ruim honderd jongeren
Fase: Afgerond