Heb jij ook een goed idee?

Back Alley Fiësta

Je kent het wel: s’avonds loop je in het donker door het centrum van Utrecht. Hoe meer je door de donkere steegjes slentert, hoe sneller je een beklemmend onderbuikgevoel krijgt. De vage types die rondhangen stellen je niet bepaald gerust en je wilt eigenlijk zo snel mogelijk naar huis. Vervelend, (zeker als vrouw zijnde) dus het is tijd om het beeld van de donkere, angstaanjagend-ogende steegjes in het centrum compleet om te gooien!

Libra, Kiran, Sam en Carmen zijn jongeren met een specialisatie in marketing, evenementen en mediavormgeving. Ze werken momenteel aan een actie waarmee zij het stadscentrum mooier en veiliger willen maken. Dit willen ze doen door de angstaanjagende steegjes in het centrum op te fleuren, en diverse lichtbronnen toe te voegen. Zij zijn van mening dat dit een kans is om Utrecht te verbinden en neer te zetten als gezellige, multiculturele stad.

In coronatijd worden steeds meer mensen er ziek van om vast te zitten in Nederland: iedereen wilt weer gaan reizen! Helaas is een Fieldlab-trip naar Rhodos niet voor iedereen weggelegd, maar dat betekent niet dat wij deze culturen niet hier naartoe kunnen brengen. Onder de noemer van “Back Alley Fiësta” gaat het groepje dat doen door die enge, intimiderende steegjes van eerder compleet om te toveren tot gedecoreerde, cultuurrijke belevenissen!

Door Back Alley Fiësta hebben Utrechters toch een beetje het idee dat ze zich héél even in het buitenland bevinden en voelen ze zich meteen een stuk veiliger als ze zo’n steegje inlopen. Denk qua decoratie aan lampionnen, nep bloesem, vlaggetjes, gekleurde parapluutjes. Behoorlijk uiteenlopend dus! De groep probeert dan ook elementen terug te brengen uit Nepal, Japan en Mexico!

Om van Back Alley Fiësta een realiteit te maken, werken de jongeren samen met Centrummanagement Utrecht, kunstenaars, lokale ondernemers en horecazaken! Zo helpt timmerman Mathijs Hasebos ze met het ontwerpen en bouwen van gigantische houten constructies, waar vervolgens decoratie aan kan worden bevestigd.

Philip Schreuder van Creative Factory heeft ze zelfs geholpen om 3 supervette “immersive audio-experiences” te produceren, die bezoekers kunnen beluisteren als ze door de steegjes lopen. Hierdoor krijgt men écht het idee dat ze zich in een ander land bevinden! Check it out.

De uitvoering van Back Alley Fiësta vindt vooralsnog medio juni plaats, en loopt (in overleg met de gemeente) een paar weken door. Volg ons op Instagram om op de hoogte te blijven van dit project!

Thema: Jouw Perfecte STAD