Heb jij ook een goed idee?

Strafblad Podcast

Iedereen heeft te maken met het recht. En hoe ouder je wordt hoe belangrijker het is om van je rechten op de hoogte te zijn. Waar ben jij verantwoordelijk voor, of waar heb jij recht op? Wat te doen als je in juridische problemen komt? Allemaal vragen die voor veel jongeren onduidelijk zijn of op zijn minst een ver weg van hun bed show. Daar zijn wij Gido, Jonah, Sanne en Ilse van STAD Alkmaar mee aan de slag gegaan.

Met het project de ‘Strafblad Podcast’ hebben wij geprobeerd jongeren beter bewust te maken van hun rechten en plichten, en de consequenties die hieraan verbonden zijn.

STRAFBLAD DE PODCAST

Hoe zorg je ervoor dat een informatieve podcast toegankelijk en leuk is voor jongeren en tegelijkertijd leerzaam blijft. Dit hebben wij gedaan door de podcast in te steken als een spelshow. Aan de hand van verschillende voorbeelden van verhalen van jongeren die in aanraking zijn gekomen met justitie laten wij wekelijks onze gasten straffen voorspellen. Of juist vanuit een straf laten voorspellen wat een jongere heeft gedaan. Na de voorspellingen krijgen wij te horen wat daadwerkelijk de straf voor dit gepleegde feit is. Dit leverde veelal hilarische situaties op.

Door middel van interactie en verschillende echte verhalen lokken wij bij onze gasten een gesprek uit. Met als afsluiting het daadwerkelijke vonnis. Hiermee betrekken wij de luisteraar bij het gesprek, hij/zij kan thuis meedenken over wat naar zijn idee de ‘juiste’ straf zou zijn. Als laatste wordt met ‘Whats the Drill’. Hierbij wordt uitgezocht welke celstraf een rapper zou krijgen als hij de tekst uit een bekend nummer daadwerkelijk gedaan heeft. Hiermee is er geprobeerd aan te geven dat dit soort taal en gedrag niet normaal is. De verschillende korte formats hebben een duur van max 8 min en een totale luistertijd van de podcast is een half uur.

Door de podcast snel en interactief te maken konden wij een brede groep jonge luisteraars bij de podcast betrekken. De snelheid van een jongeren spelshow met de informatieve verhalen in de formats verwerkt. Hierdoor laten wij jongeren onbewust nadenken over recht en laten wij ze stilstaan bij de eventuele consequenties van bepaalden acties.

De podcast wordt wekelijks gehost door Gido, Jonah, Sanne en Ilse. De eerste aflevering vind je hier. Vanaf dinsdag 30 maart komt er wekelijks op dinsdag een nieuwe aflevering online via Spotify.

Ook een tof project starten? Stuur ons dan een berichtje of doe wat inspiratie op!

Fase: Afgerond

Thema: The Law