Heb jij ook een goed idee?

Quarterlife Quartets

Dat er een kloof is tussen politiek en jongeren, is geen verrassing. Één van de oorzaken hiervoor is dat jongeren zich niet voldoende gehoord voelen door Nederlandse politici. Want, laten we eerlijk zijn: het grootste deel van de Tweede Kamer is zijn/haar tienerfase al jaren geleden ontstegen, en lijkt niet altijd even goed te weten wat er onder jongeren speelt.

Zowel politici als jongeren willen echt wel met elkaar in gesprek, alleen de gesprekken zijn vaak ‘gemaakt’, zo vinden Sam, Libra Kiran en Carmen. “Ze gaan over onderwerpen die politici bezig houden, zijn bovendien vaak politiek correct en zouden veel meer over échte onderwerpen moeten gaan, die jongeren écht bezig houden.” In de bestaande formats leggen jongeren het verbaal vaak af tegen politici of gaan ze gewenste antwoorden geven. Tot slot geven de jongeren die aan dat soort georganiseerde gesprekken meedoen vaak niet echt een eerlijke afspiegeling van de samenleving.  

Sam, Libra, Kiran en Carmen zijn daarom het project ‘Quarterlife Quartets’ gestart. Dit is een project waarin zij politici willen helpen met het begrijpen van jongeren en alles wat voor jongeren belangrijk is. Maar hoe zorg je er nou voor dat gesprekken tussen politici en jongeren toegankelijk zijn voor iedereen?

Zelf merkten deze jongeren dat het makkelijker is om lastige gesprekken te voeren als je ondertussen iets anders aan het doen bent. Als je iets in je handen hebt, en als iets je helpt bij het aanstippen van onderwerpen die je wellicht wel belangrijk vindt maar die niet zo makkelijk op te brengen zijn. En zo ontstond het idee voor Quarterlife Quartets: een modern kwartet spel dat gespeeld dient te worden door minstens één politicus en een groepje jongeren. Het hele spel (van concept tot kwartet categorieën, en van vormgeving tot uitvoering) is bedacht en gemaakt i.s.m. met andere jongeren! Het spel helpt om met politici in gesprek te gaan en het te hebben over dingen als drugs, uitgaansleven, corona maatregelen, onderwijs en seks.

Quarterlife Quartets gaat live!

Hoog tijd om het spel dus te gaan testen! Op 1 maart gaan ze dat ook doen, in de Ronda zaal van TivoliVredenburg (!) met 4 groepen jongeren én 4 politici. Onder andere Jasper van Dijk (Tweede Kamerlid voor de SP) en Hester Assen (Gemeenteraadslid in Utrecht voor de PvdA) doen mee, super tof! Onze grote vrienden van Creativfactor helpen met het filmen van deze dag zodat we een toffe ’tutorial’/promo video kunnen maken. Vervolgens worden er 50 spellen afgedrukt en opgestuurd naar landelijke en gemeentelijke politici! Zo krijgen nog meer mensen de kans om dit spel te spelen en op laagdrempelige wijze een eerlijk gesprek te voeren!

Thema: Politiek & Jongeren
Fase: realisatiefase