Heb jij ook een goed idee?

De Mol van Leiden

De Mol van Leiden is een interactieve wandelroute voor jongeren, door het centrum van Leiden. Jongeren zitten tijdens de Coronatijd al genoeg binnen, dus we trekken ze van de bank en halen ze naar buiten.
Wandelen is nog steeds toegestaan en omdat andere activiteiten steeds vaker niet meer kunnen, neemt het aantal wandelaars toe. De stagiaires van STAD Leiden zagen hier de kans om een leuke activiteit voor jongeren te ontwikkelen, volledig volgens de richtlijnen van het RIVM.

Het concept
De looproute door het centrum van Leiden is een wedstrijd in het thema ‘Wie is de Mol?’ waar jongeren in groepjes van twee aan kunnen deelnemen.

Drie groepjes van twee personen starten tegelijkertijd met de looproute, op verschillende vertrekpunten. Dit om groepsvorming te vermijden, zodat de jongeren elkaar niet tegenkomen. De deelnemers zitten met elkaar in een Whatsappgroep, waar ze onderling kunnen communiceren. Een van de drie groepjes is de Mol. De overige twee groepjes moeten zien te achterhalen wie de Mol is. Langs de looproute kunnen de deelnemers op verschillende plekken hints verzamelen. Dit gebeurd door middel van aanwijzingen op verschillende punten langs de route. Denk hierbij aan het scannen van een QR code, of een aanwijzing in een poster. In de whatsappgroep kunnen de jongeren met elkaar overleggen. De Mol is daar om de boel te saboteren. Bijvoorbeeld door leugens te vertellen in de Whatsappgroep, of door valse aanwijzingen langs de looproute te plaatsen. 
Het groepje die als eerst De Mol heeft achterhaald wint. Als geen enkel groepje kan achterhalen wie de Mol is binnen een bepaalde tijd, wint de Mol.

Waar
De looproute loopt door het centrum van Leiden. Er wordt gekeken of er samen kan worden gewerkt met een of meerdere horeca ondernemingen, zodat de deelnemers onderweg iets te eten/drinken ‘to-go’ kunnen halen bij een cafe of restaurant en daar bijvoorbeeld een aanwijzing krijgen. 

Wanneer
De eerste pilot versie van de looproute wordt op vrijdag 13 november gedraaid. Lekker toepasselijk, want een beetje geluk heb je wel nodig…