Heb jij ook een goed idee?

Make it till you fake it!

Identiteitsfraude, het eerste waar je aan denkt is natuurlijk uitgaan met een valse id-kaart, spammails of mensen oplichten. Maar als je verder kijkt dan dat is er ook een bepaalde vorm van identiteitsfraude waar iedereen dagelijks aan verschuldigd is, namelijk Social media. Ontzettend veel mensen doen zich voor als een ander of faken het leven dat zij hebben. Niemand zoekt daar iets achter. Vooral jongeren niet. Zolang zij mooie profielen met een leuk verhaal zien, volgen en liken zij deze zonder er iets achter te zoeken. Dit lijkt misschien onschuldig, maar jongeren die dagelijks deze vormen van perfectie te zien krijgen, worden hierdoor ontzettend beïnvloed. Uit diverse onderzoeken is aangetoond dat dit heftige gevolgen kan hebben, zoals onzekerheid, een laag zelfbeeld, jaloezie, prestatiedruk, vergelijkingsdrang en een verdraaid beeld van de realiteit.

Wij, Tess, Luna, Tinka en Cheyenne zijn opzoek gegaan naar een antwoord op de vraag; Hoe makkelijk of moeilijk is het nou eigenlijk om zo’n perfect online leven op te bouwen? Met het project Make It Till You Fake It, zijn wij de wereld van influencers ingedoken. Op social media zie je vaak dingen die niet helemaal waar zijn, dingen worden net wat leuker gemaakt, of dingen worden in scène gezet. Wij vinden dat dit ook een bepaalde manier van identiteitsfraude of vervalsing is. Om jongeren zich hier bewust van te maken, zijn wij aan de slag gegaan met een documentaire van het leven achter de schermen van Instagram. In onze docu beantwoorden wij de volgende vragen; Hoeveel foto’s worden er precies in scene gezet, waarom zijn bepaalde plekken zo aantrekkelijk op Instagram en hoe makkelijk is het nu eigenlijk om je online leven zo perfect te laten lijken? Neem bijvoorbeeld foto’s op het toilet van het duurste hotel in Amsterdam, of foto’s in een hotelkamer zonder daar überhaupt te overnachten. 

Naast de documentaire, hebben wij een Instagram account opgezet waar wij alle foto’s op hebben gepost. Een account met een neppe identiteit, neppe naam, achtergrond en woonplaats. Een nep leven. Drie weken lang zijn wij alle populaire plekken afgereisd om de meest cliché Instagram foto’s in scène te zetten. Deze foto’s hebben wij op ons neppe Instagram account geplaatst, genaamd @siobhanseestheworld. Het account kreeg binnen vier weken tijd meer dan 500 volgers en 90 likes op foto’s.

Met dit project hebben wij een andere manier van id-fraude aan het licht gebracht. Eentje waar we allemaal dagelijks aan verschuldigd zijn. Het leven op Instagram lijkt misschien onschuldig, maar dat is het zeker niet. Met onze documentaire Make It Till You Fake It laten wij aan beïnvloedbare jongeren zien hoe het leven achter de perfecte Instagram feed, die zij elke dag zien, lang niet altijd zo eenvoudig en onschuldig is als het lijkt. 


Thema: ID fraude
Fase: Gerealiseerd