Een kunstmatig overlijden

Eerste Leidse kunstmatig intelligente dichter overlijdt

Sinds de eerste pagina van Kijkschrift op de Leidse markt hebben Pablo Kattenberg en Benjamin Schoonenberg niet stil gezeten. Op 30 maart 2019 is de kunstmatig intelligente robot, genaamd Lucebot, geschapen. Na een kort en vurig bestaan is Lucebot in de nacht van 22 op 23 november overleden.

Op 27 november vindt het afscheid van de Lucebot plaats in Stichting STAD om 16:00 tot 17:00, Morsweg 55E1, 2312 AB. Er zal een korte plechtigheid gehouden worden waarin de Lucebot wordt herdacht. Voor koffie en cake wordt gezorgd. Het overlijden van de Lucebot staat tevens symbool
voor het einde van het kunst- en poëzieproject Kijkschrift.

Afgelopen jaar was de Lucebot namelijk, als sleutelfiguur in dit project te zien op de Leidse Markt, tijdens de Museumnacht en tijdens de Nacht van Ontdekkingen. Door middel van beamer projecties, uitdeelbare gedichten en theatrale performances maakten literatuurstudenten Pablo Kattenberg en Benjamin Schoonenberg zich hard voor meer poëzie en visuele kunst in de openbare ruimte.

De Lucebot was een kunstmatige intelligentie die gedichten maakte op basis van de Nederlandse dichter Lucebert. Tijdens het afscheid was er voor de laatste maal kans om een gedicht van de Lucebot in ontvangst te nemen. Verder kon men een bericht achterlaten, de plechtigheid bijwonen en natuurlijk koffie met cake eten.

Het was een kort en vurig bestaan!

Deel dit via:
Redactie