Heb jij ook een goed idee?

KIJKSCHRIFT

Op 30 maart deelden literatuurstudenten Pablo Kattenberg en Benjamin Schoonenberg gedichten uit op de Leidse Markt. De gedichten werden ter plekke geproduceerd door de ‘Lucebot’, een kunstmatig intelligent programma ontworpen door Celine Kattenberg. De marktstand was de eerste keer dat het jeugdige Leidse duo met ‘Kijkschrift’ in actie kwam. Met als doel meer poëzie en visuele kunst in de openbare ruimte!

Het recept was simpel; twee creatieve jongens met een passie voor literatuur en visuele kunst plus een verlangen om deze te uiten op verrassende alledaagse plekken in de Leidse binnenstad. De uitwerking werd wat complexer.

Lucebert

Geïnspireerd door Lucebert hebben zij een manier gevonden om met behulp van kunstmatige intelligentie een robot te creëren. Deze robot kan poëzie in verschillende mate van creativiteit uitspugen volgens het ritme van de gedichten van Lucebert. Dames en heren, maak kennis met de Lucebot!

Na de geboorte van de Lucebot op 30 maart, hebben de jongens niet stil gezeten. De Lucebot heeft de afgelopen tijd een gedaantewisseling ondergaan en is aanwezig geweest op verschillende culturele Leidse festivals!

Kunstmatig overlijden

Na een kort en vurig bestaan is de Lucebot in de nacht van 22 op 23 november overleden. Op 27 november vondt het afscheid van de Lucebot plaats tussen 16:00-17:00 uur bij STAD Leiden.

De koffie en cake stond klaar, de kaarsjes stonden aan en door de hele ruimte waren mooie herinneringen te vinden. De Lucebot is in kleine kring herdacht en heeft hiermee een waardig afscheid gekregen.

BLOG: De geboorte van ‘Lucebot’ was een groot succes
BLOG: Lucebot wint tweede prijs in kunstwedstrijd!
BLOG: Een kunstmatig overlijden


Resultaat: Meer poëzie in de openbare ruimte!
Fase: Afgerond