Heb jij ook een goed idee?

“Raad mijn seksuele oriëntatie”

Paarse Vrijdag komt er weer aan. Om precies te zijn is dat 14 december. Wij willen dat mensen van verschillende geaardheden zichzelf kunnen zijn en ze laten doen wat ze willen en hoe ze dat willen. Paarse Vrijdag is een dag waarop scholieren en studenten door paars te dragen hun solidariteit kunnen tonen voor mensen die homoseksueel, biseksueel, lesbisch ect. zijn. Iedereen heeft vooroordelen over andere mensen, waarbij je mensen in hokjes plaatst. Met dit project willen wij ervoor zorgen dat mensen niet altijd uitgaan van hun eerste instinct, maar er meer over na gaan denken.

Ons video gaat over het raden van mensen hun seksuele oriëntatie. Wij willen hiermee laten zien dat je oordeel niet altijd waar hoeft te zijn. In het filmpje willen we laten zien dat je niet zomaar aan mensen hun uiterlijk ziet wat hun seksuele oriëntatie is.

Het idee
Wat wij wilde is een video maken over verschillende seksuele oriëntaties. Wij zijn dit gaan filmen in studio Edoland. De personen die mee deden zijn heel enthousiast en dat is ook terug te zien in de video. Het zijn allemaal verschillende types. Wat het heel afwisselend maakt, de ene is heel open en weet meteen wat hij moet vragen. Terwijl de andere wat meer gesloten is.  Er word geraden wat de seksuele oriëntatie is van de persoon die in beeld staat door de labelaar. Door vragen te stellen kom je meer te weten of die persoon. Daaruit moet je een conclusie te trekken. Maar is dat genoeg om te raden wat zijn/haar seksuele oriëntatie is?

“Heftig”
Wij zijn dit samen met een groep gaan filmen. De personen die mee gedaan hebben kenden elkaar niet. Zij deden mee zonder dat ze precies wisten waar ze aan mee gingen doen. Dat maakt het spannend want je weet niet hoe de personen hier op gaan reageren en wat ze er nou echt van vinden. De labelaars vonden het erg spannend om mensen hun oriëntatie te raden.  Ook vroegen wij een reactie van de mensen die gelabeld worden als reactie kregen wij “heftig” en dat klopt. Labelen is ook best wel heftig, en dat je erachter komt dat jezelf vaker labelt dan dat je denkt dat je doet.

Onze video
We hebben hier een hele toffe video van gemaakt. Hierin is te zien hoe verschillende mensen elkaar labelen en de redens erachter wat de reden is dat ze hun op de manier labelen. Sommige mensen hebben er meer goed dan de ander en dat is ook logisch, want iedereen stelt andere vragen en komt daardoor andere dingen over de persoon te weten.

Wij vonden dit heel tof om te doen! We willen daarom de personen die hieraan mee hebben gedaan heel erg bedanken en heel tof dat jullie dit met ons wilden doen.

Thema: Paarse vrijdag
Fase: afgerond