TEST | Ben jij een hokjesdenker?

Een handige eigenschap van onze hersens is dat we dingen kunnen categoriseren. Zo doen wij dat ook met mensen. We maken het onszelf gemakkelijk door snel een oordeel te hebben over iemand en vaak is dit oordeel negatief. Welkom in het leven van de hokjesdenker

Vaak ontkennen we dat we denken in hokjes, maar we doen het allemaal! Om dit te bewijzen ging ik de straat op. Denk niet te snel in hokjes, maar kijk eens een keertje verder dan dat je normaal gewend bent. Neem de moeite om iemand te leren kennen, zonder meteen een oordeel te hebben.

Ik maakte een fotocollage met portretten van mensen in de stad die allemaal één overeenkomst hadden. De gedachten erachter is dat we deze mensen waarschijnlijk snel in hetzelfde hokjes plaatsen. Ik plaatste deze mensen ook in een hokje (zie fotocollage), maar om te kijken hoe ze echt zijn stelde ik alle mensen uit het hokje dezelfde vraag. Surprise surprise, iedereen gaf een ander antwoord. Hiermee een simpel bewijs dat we snel een vooroordeel trekken over iemand.

Check hieronder of jij ook een hokjesdenker bent en beantwoord voor jezelf de bovenstaande vraag. De antwoorden vind je onder dit artikel.

Hokje 1: “Wat ga je dit weekend doen?”

V.l.n.r = 1 t/m 9 

Hokje 2: “Wat is je favoriete plek in Leiden?”

V.l.n.r = 1 t/m 9 

Hokje 3: “Wat voor werk doe je?”

Fotoserie

V.l.n.r = 1 t/m 9 

Antwoorden: 

Hokje 1: 

 1. Werken
 2. Naar Maastricht
 3. Verjaardag
 4. Voetbalwedstrijd
 5. Sporten
 6. Lekker chillen
 7. Leren
 8. Niks
 9. Smoken

Hokje 2: 

 1. Lot & de Walvis
 2. Bruine Boon
 3. Bij mijn dochter
 4. Leidse hout
 5. City Hall
 6. Anne & Max
 7. Schouwburg
 8. Francobolli
 9. De Burcht

Hokje 3: 

 1. Sieradenwinkel
 2. Bijenkorf
 3. Juffrouw
 4. Schoenenwinkel
 5. Leidinggevende bij een klooster
 6. Geen baan
 7. Apotheker
 8. Verpleegkundige
 9. Huiswerkbegeleider
Deel dit via:
Redactie