Heb jij ook een goed idee?

Frame of mind

Mentale gezondheid is iets wat iedereen wel kent. 45% van de Nederlandse bevolking heeft last van mentale problemen. Dat is dus bijna de helft van de Nederlandse bevolking. Toch is het moeilijk om hierover te praten en is het nog steeds een taboe. Wij als jongeren willen mentale gezondheid bespreekbaar maken door het op een positieve en creatieve manier te benaderen.

Frame of Mind
Er is volgens ons nog te weinig begrip voor mensen die mentale problemen hebben. Veel mensen denken dat er niemand is die je begrijpt. Op jonge leeftijd begin je vaak al de eerste seinen te tonen van mentale problemen. Vaak word je dan afgeschreven als “je bent gewoon een moeilijke puber, het is maar een fase waar je doorheen gaat” of “het is maar voor eventjes, het gaat wel weer over.” Meestal is dit een beginfase van depressie, een eetstoornis of dergelijke. Het wordt over het algemeen onderschat en er wordt dan gezegd dat er niets aan de hand is. Wij willen dat dit bespreekbaar wordt en er begrip komt zodat mensen met een mentale ziekte er over kunnen praten en ze zich gehoord voelen.

Kunstwerk
Met elkaar hebben wij samen een kunstwerk gecreëerd. Het idee van het kunstwerk was om een brein te maken met aan de rechterkant gevouwen bloemetjes van post-its waar antwoorden op staan die wij vanuit de online enquête hebben gekregen. De rechterkant van je brein is namelijk het creatieve gedeelte van je brein. En de linkerkant is voor het logisch gedeelte, dat is de reden dat wij die kant zwart wit hebben geverfd. Met de gekleurde post-its laten we zien hoeveel mensen voor welke emotie hebben gekozen. De kleuren staan voor: blauw is somberheid, roze is angst, groen is eenzaamheid, rood is boosheid en geel is blijdschap. We hebben het kunstwerk op Nova College in Haarlem gehangen, zodat de jongeren op de school er iets aan hebben. Ze kunnen namelijk op een van de gekleurde post-its een tekst schrijven waar ze nu mee zitten en die kunnen ze dan op het kunstwerk erbij plakken.

Online enquête
Van tevoren is er een online enquête gestart om uit te zoeken wat mensen hun leukste en minst leuke herinnering waren, waar ze op dit moment mee zitten en of dit hun dagelijks leven beïnvloedt, ontvangen ze hier wel hulp voor en als laatst welke emotie voel je het vaakst. Hier kwam uit dat heel veel mensen heftige dingen hebben meegemaakt. Er kwam uit dat ongeveer de helft hier wel hulp voor krijgt en de andere helft niet. De laatste vraag was “welke emotie voel jij het vaakst?”. Hier kwamen de volgende resultaten uit.


De straat op
Met het kunstwerk zijn wij de straat op gegaan, om mensen te interviewen over mentale problemen. Onze hoofdvraag was wat vind jij ervan dat zo weinig mensen gekozen hebben voor de emotie blijdschap. Uit de antwoorden die wij hebben gekregen bleek dat mensen geschokt waren dat er zo weinig mensen gekozen hadden voor de emotie blijdschap.

Thema: Mentale gezondheid
Resultaat: een interactief kunstwerk
Fase: afgerond