”Escaperoom als leermiddel, kan dat?”

Een gesloten deur, heel veel puzzels, slotjes, codes, aanwijzingen, lichte stress en een tikkende klok. Zo kan je een ware escaperoom omschrijven. Maar wat maakt een escaperoom nou zo spannend? En waarom is het de afgelopen tijd zo ontzettend populair en zie je er tientallen van in elke stad?

 

Een escaperoom bouwen… Hoe doe je dat?

Maandelijks krijgen wij als redactie van een opdrachtgever een thema om iets mee te doen en deze maand was dat thema: ‘Ben je 18+?’. Na lange brainstormsessies werd besloten om een escaperoom te bouwen waarin je alles leert omtrent dit thema. Dit omdat escaperooms de laatste tijd super populair zijn. Voordat we zijn begonnen aan het bouwen van onze escaperoom hebben we online onderzoek gedaan hoe je nou zo’n kamer in elkaar moest zetten. Na vele filmpjes, artikelen en tips van eerdere escaperoombouwers bleef het lastig.

Want hoe kun je nou een goede escaperoom maken als je er zelf nog nooit in eentje hebt gezeten? Ervaring is een must en daarom zochten wij contact met de Mayflower Escaperoom in Leiden. Wij vroegen hen of wij een keer met onze redactie het spel mochten spelen. Het team van de Pieterskerk Leiden, de organisatie achter Mayflower Escaperoom, was zeer enthousiast en nodigde ons uit dat we welkom waren!

 

Klok aan en gaan!

Op dinsdag 25 september was het zover en gingen wij met de redactie naar de Mayflower Escaperoom. Met best wel wat zenuwen kwamen we aan bij de Pieterskerk Leiden, waar deze unieke escaperoom gevestigd is. Op het moment dat we naar binnen stapte werden we meteen meegenomen in het verhaal door een van de medewerkers. Het verhaal van de escaperoom gaat over conservator Ward Hopkooper, die een groot geheim heeft ontdekt bij zijn onderzoek naar de Pilgrims in Leiden. Nog steeds heeft Ward het gevoel dat hij achtervolgd wordt en dat iemand zijn geheim wil stelen. De kandidaten die mee doen aan het spel moeten binnen een uur tijd Ward gaan helpen! Na een zenuwslopend uur kwamen wij met nog 2 minuut 50 op de teller de Escaperoom uit. Het was zo’n toffe ervaring!

 

Nadat we uit de escaperoom kwamen en weer adem konden halen zijn we gaan praten met een van de medewerkers van de Mayflower Escaperoom. Wij hadden natuurlijk wat tips nodig omtrent het bouwen van zo een geweldige escaperoom. De ontwikkeling van Mayflower Escaperoom heeft maanden geduurd en bestaat nu ongeveer een jaar. Kleine groepen werken het best, zo rond de 4 à 5 mensen is het spel het leukst. Ook is er de mogelijkheid om de escaperoom in het Engels te spelen! Daarnaast is de kracht van de escaperoom een goed thema en een goed verhaal.

 

Het succes van het spel

Intussen hebben we meerdere antwoorden gekregen op onze vraag waarom een escaperoom deze tijd zo populair en spannend is. Hier volgt een opsomming van 4 punten!

  1. De ervaring die je mee krijgt is heel erg vet. In de Mayflower Escaperoom was de muziek in de kamer heel spannend en maakte het je tegelijkertijd een beetje zenuwachtig. Ondertussen werden er vette lampen en lichten gebruikt en dit zorgde er voor dat je het gevoel kreeg dat je helemaal in het spel zat.
  2. Het verhaal. Wij hebben gezien dat het verhaal bij Mayflower Escaperoom heel goed bedacht is. Dit komt omdat het heel origineel is. Daarnaast is deze escaperoom erg leerzaam omdat je een groot deel leert over de geschiedenis van Leiden. Twee vliegen in een klap!
  3. De race tegen de klok. Doordat er een giga tijdsdruk is in het spel en je met sommige puzzels en raadsels afhankelijk bent van elkaar is het een grote uitdaging om op tijd de kamer uit te komen. Samenwerken en overleggen is de key van het spel!
  4. Naast dat je met elkaar moet samenwerken is het ook een wedstrijd tegen de andere teams! Omdat Mayflower Escaperoom een slagingspercentage van 30% heeft is het een wedstrijd wie er van alle teams het snelste uit komt. Dit zorgt er dan ook voor dat je echt wil winnen.

 

We hebben door al deze punten onze escaperoom kunnen bedenken en bouwen. Wil je het filmpje zien van onze trailer? Klik dan hier!

Zou je zelf Mayflower Escaperoom willen proberen en wil je meer informatie over hun escaperoom? Klik dan hier voor de website. Link is www.mayflowerescaperoom.nl

 

Featured Image by Mayflower Escaperoom

Deel dit via:
Redactie