Heb jij ook een goed idee?

ROEM x Riso

ROEM: een groep jonge makers die zichzelf en de Leidse kunstscene op de kaart willen zetten. Zij zijn bedreven in verschillende kunst-disciplines en talenten, die ze graag delen met elkaar, met de stad en met bedrijven. ROEM heeft de afgelopen tijd zeker niet stil gezeten.

De 14 jonge Leidse kunstenaars hebben met elkaar aan een boek gewerkt, en heel bijzonder boek, namelijk een RISO boek. Met het overkoepelende thema ‘MISLUKT’ willen de jonge kunstenaars laten zien dat het oké is om fouten te maken.

RISO

Risoprint is een druktechniek die qua resultaat intens gekleurde afdrukken kan opleveren. De inkt is op sojabasis en is daardoor een zeer duurzame druktechniek. De machine drukt met echte inkten via stencils gemaakt uit met plastic gecoat masterpapier. Net als bij zeefdrukken wordt iedere kleurlaag afzonderlijk gedrukt. Laag voor laag, kleur voor kleur. Het maken van een boekje is hierdoor een ontzettend lang proces, maar het is het resultaat waard. De charme van de risograaf is dat je ontwerp nooit helemaal perfect uit de printer komt. Dit is dan ook een knipoog naar ons thema: Mislukt.

MISLUKT

Het thema; ‘Mislukt’ van dit project staat symbool voor een missie en was eigenlijk ook de aanleiding van ROEM. Ruimte voor experiment, ruimte om grandioos op je bek te gaan, ruimte om er vervolgens van te leren en weer door te gaan. Iedere ROEMie heeft hier een andere interpretatie van, maar de bundeling van 14 visies op dit thema zorgt voor een inspirerend boek: ROEM x RISO – Mislukt. Dit boek geeft podium aan 14 talentvolle, ambitieuze jonge kunstenaars die hun strepen gaan verdienen in de kunstwereld.

CROWDFUNDING

Half augustus is ROEM een crowdfunding campagne gestart met als doel: het realiseren van de 200 prachtige met de risograaf gedrukte boeken. De donaties zorgen er daarnaast ook voor dat de vormgeving van de boeken tot in de puntjes verzorgd kan worden en wij met alle donateurs een feestelijke lancering van het boek kunnen vieren! Ook wordt een deel van het opgehaalde bedrag gestopt in de professionalisering van ROEM, waardoor ze een officiële stichting kunnen worden en dingen als een notaris of een webshop kunnen gaan bekostigen. De crowdfunding campange heeft uit vele verschillende hoeken steun ontvangen waardoor ROEM maar liefst €2.965,- heeft opgehaald, wat zelfs meer was dan hun streefbedrag van € 2.750,-.

ROEM zal de komende tijd volop bezig zijn met de ontwikkeling van alle RISO boekjes. Ook zijn ze uiteraard bezig met andere projecten, zo was ROEM te vinden op de Kunstroute Leiden waar ze hun individuele werk tentoonstelde in LENTE LOKAAL boven galerie/restaurant Leidse Lente. Daarnaast komt er binnenkort een nieuwe lichting ‘ROEMIES’ aan. Kortom, we kunnen de komende tijd veel verwachten van ROEM.

Wil jij deze creatieve beweging volgen, check dan de Facebook pagina hier.

Image & video by Roem