Heb jij ook een goed idee?

Leidse Nachtraad

Leiden heeft een mooi nachtleven, alleen zijn er een aantal struikelblokken voor het publiek en feestorganisatoren.  Zo blijkt uit de woorden van een groot aantal Leidenaren. Uit deze gedachte is de Leidse Nachtraad ontstaan. Een collectief van allerlei feestorganisaties dat dit gat in de markt gaat opvullen.

De Nachtraad is gebaseerd op hun manifest. Een manifest is een document waarin beknopt de standpunten van een organisatie of persoon staan.

GEMEENTERAAD & MEDIA

De Nachtraad is opgezet rond de tijd van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Dat is geen toeval, de nacht heeft een nieuwe visie nodig. Daar kan een nieuw college van b&w het ideale startpunt voor zijn. De Nachtraad heeft in de tussentijd al veel media-aandacht gekregen, zo is er een artikel verschenen in het Leidsch Dagblad, Unity.nu, TV West en InDeBuurt.

De 5 pilaren van De Nachtraad:

Door actief in te zetten op deze vijf pilaren wil de Nachtraad het uitgaansklimaat en de nachtcultuur in de stad aanpakken en naar een hoger niveau tillen. Met als doel te voorzien in de wensen van (creatieve) organisaties, talent en bewoners.

1. ZET LEIDEN WEER OP DE KAART
In vergelijking met andere steden loopt Leiden ver achter wat betreft het nachtleven; het ontbreekt aan experiment. Er liggen veel kansen in de nacht die van grote meerwaarde kunnen zijn voor de Stad van Ontdekkingen. Wij vinden daarom dat het nachtleven thuis hoort op de politieke agenda.

2. BIEDT CREATIVITEIT IN LEIDEN EEN PODIUM
De aanwezigheid van een sterke creatieve economie draagt bij aan de ontwikkeling van de stad. Creatievelingen vestigen zich op plaatsen met veel esthetiek, cultuur en nachtleven, daar waar ze ruimte hebben om hun talenten te ontplooien. De aanwezige creatieve klasse in Leiden en opkomende talenten hierin zouden zichzelf makkelijker moeten kunnen ontwikkelen op podia.

3. GEEF (TIJDELIJKE) RUIMTE AAN NIEUWE ORGANISATIES
Door meer locaties te verwezenlijken en de speelruimte met vergunningen te verbreden krijgen (nieuwe) organisaties de kans om hun ideeën te verwezenlijken en door te groeien. De Gemeente Leiden speelt hierin een cruciale rol door het aanbieden van (tijdelijke) locaties of het verruimen van de mogelijkheden op bestaande locaties.

4. FACILITEREN IN LOCATIES
In Leiden overheerst de kroegencultuur. Als toevoeging zien wij, de Nachtraad, kansen om met de gemeente, vastgoed en partners in Leiden te kijken naar een manier om onontdekte rauwe en inspirerende locaties, toegankelijk te maken voor nachtcultuur.

5. BESCHERM DE VRIJE CULTURELE RUIMTE
Vastgoed in Leiden krijgt steeds meer waarde en commercie en investeringskapitaal zijn steeds vaker beleidsbepalend in de stad. De gemeente moet er actief op inzetten dat het geld niet de overhand neemt door de creatieve ruimte te beschermen en in te investeren. Op lange termijn draagt dit bij aan een stad met een gezond, actief en vooral interessant leef-en uitgaansklimaat. Het creatieve rendement is van onschatbare waarde voor het culturele klimaat in de stad van Ontdekkingen.

Op de hoogte blijven van de activiteiten van de Leidse Nachtraad? Check de Facebook pagina hier.


Resultaat: De Nachtraad is nu een zelfvoorzienende stichting!
Fase: Afgerond